A magyar KKV szektorban rejlő lehetőségekre, azok kiaknázására illetve a szektort sújtó problémák kezelésére koncentrál a Magyar Külgazdasági Szövetség és az Exim Bank által 2017-ben közösen útjára indított road show rendezvénysorozat.
A vidéki gazdasági központok közül Győr után Székesfehérvár volt a második helyszín, ahol április 28-án a Magyar Király Hotelben a régióban tevékenykedő KKV-k vezetőit várták a rendezvénysorozat házigazdái, hogy közösen tegyenek a Közép-európai régió országaihoz képest lemaradó hazai KKV szektor erősítéséért.
A Magyar Külgazdasági Szövetségnek, mint nonprofit egyesületnek feladata a hazai vállalkozások segítése. Cél, hogy a magyar vállalkozások felzárkózzanak a régióban, és versenyképesek legyenek a nemzetközi piacokon. Jelenleg a KKV szektor hazánkban nincs előkelő helyen, nem csak ha a gazdaságilag erős EU-s tagországokhoz hasonlítjuk, hanem a Közép-Kelet európai térségben sem.
Az MKSZ elsősorban Budapesten kezdte tevékenységét, de mivel a fővároson kívül is „van élet” gazdaságilag, és rengeteg kiaknázott és kiaknázatlan lehetőség nyugszik szerte Magyarországon, a road show célja nagyobb hangsúlyt fektetni a Vidékre.
A rendezvény témája a Közép-európai növekedés az exporton és beszállítói kapcsolatokon keresztül volt. Székesfehérvár kulturális háttere mellett komoly gazdasági gócponttá nőtte ki magát a szocializmus éveiben. Igaz, a rendszerváltás után veszített jelentőségéből, a mai napig komoly ipari tevékenység folyik a város területén, és sok olyan cégnek ad otthont, amelyek, témánkhoz hűen, a nagyobb multinacionális cégeknek való beszállításra szakosodtak.

 

A gazdaságban várható trendek

 

A bevezető előadást Vahl Tamás , az IBM Közép-Kelet-Európa regionális vezető tartotta.
Sok érdekességet osztott meg a gazdasági trendekről és előrelátható változásokról, amelyek a világ nagy részét, így hazánkat is érinteni fogják.
A termelés modernizálása és a robotizáció térnyerése volt a fő téma.
Szerinte a gyárak nagyon hamar át fognak állni a robotizált termelésre, ahol jóval kevesebb emberi erőforrásra lesz szükség a termeléshez.
Példákat hozott, ahol ez a trend már működik, leginkább az autóiparba, de a gazdaság más faktorai is nyitottnak mutatkoznak az újítások bevezetésére.
„Ez a jövő”- hangsúlyozta Vahl Tamás. Felmerült a kérdés, hogy mi lesz a munkahelyekkel, ha a termeléshez már nem lesz szükség emberi erőforrásra.
A válasz egyértelműen az volt, hogy az embereknek alkalmazkodniuk kell az újításokhoz, és ha a „számítógép hatékonyabban számol, mint az ember, a megoldás az, hogy meg kell tanulni a számítógépet használni” – mondta előadónk egy híres filmre utalva.