Dr. Isaszegi János vezérőrnagy előadása: A 21. század élettérháborúi

 

A Magyar Külgazdasági Szövetség által rendezett klubestek mindig érdekes témával szokták várni az érdeklődő résztvevőket. Ez most sem volt másképp, sőt kiemelném a téma fontosságát, amely nem csak a közgazdászok, vagy a gazdaságban érdekelt egyéb szereplők számára kiemelkedő fontosságú, hanem minden egyes ember számára.
Előadónk, Dr. Isaszegi János nyugalmazott vezérőrnagy kiterjesztett látképet nyújtott aktuális biztonsági környezetünkről. Bemutatta, milyen folyamatok történnek a világban, amelyek hatással vannak hazánkra.
Fontos, hogy tisztában legyünk az ország biztonságát veszélyeztethető kérdésekkel, és felkészüljünk elhárításukra. E mindenki számára érdekes kérdés megvitatása és áttekintése volt a célja előadónknak, akinek szakmai háttere komoly relevanciát adott az előadásnak.
Az előadást Horváth Miklós, az MKSZ elnöke nyitotta meg.
Előadónk mély tudással és tapasztalattal avatott be minket a téma rejtelmeibe, végigjárva a világ összes konfliktus zónáját, gócpontjait.Tábornok úr a Balkántól kezdve a Közel-Keletig szerzett tapasztalatokat magas beosztású katonaként, így mély rálátással és tapasztalattal beszélt a Közel-Keleten burjánzó konfliktusokról, az ebből eredő terrorizmusról és a migrációról, amelyek komoly megoldandó problémát jelentenek Európa számára.
Szerinte a jelen problémáit a múltban kell keresni, és nem lehet a múlttal nem törődve általános következtetéseket leszűrni.
És mi a megoldás a világ biztonságának javítására? Semmiképpen sem a félmegoldások! Hangzott el több ízben az előadás folyamán. A Közel-Kelet egy nehéz kérdés, de ameddig az ott élő emberek létbiztonsága és országuk gazdasági, infrastrukturális rendszere nem javul, addig a konfliktusok jelen lesznek és sajnos nem fognak saját határaikon belül maradni, hanem veszélyeztetni fogják az egész világot. Ki tudna ezen segíteni? A Vezérőrnagy szerint a nyugati országoknak kellene helyben kialakítani, majd fenntartani egy olyan rendszert, amely az ott élő emberek létbiztonságát növeli, ezáltal megelőzi a radikalizálódást a térségben.
Az érdekes előadás, ha nem is teljesen megnyugtató, mélyreható ízelítő volt a világról.

Cseh Barnabás
gyakornok