A legfrissebb világpolitikai fejleményekről, azoknak a magyar gazdaságra gyakorolt hatásairól beszélt a Magyar Külgazdasági Szövetség és az EXIM Bank közös, országos üzleti roadshowjának első nyitórendezvényén Bod Péter Ákos, a Budapesti Corvinus Egyetem professzora. A december 8-án Budapesten tartott fórumon számos érdekes kérdés merült fel, melyeket interaktív beszélgetésben vitattak meg a résztvevők. A fő téma az amerikai választás, a Brexit, valamint az volt, hogy milyenek a hazai kis- és középvállalkozások lehetőségei a térség országaival összehasonlítva.

„Napjainkban nehéz dolguk van a magyar vállalatoknak, amelyeknek egy furcsa, gyorsan változó világban kell megállniuk a helyüket” – hangoztatta Horváth Miklós, az MKSZ elnöke bevezetőjében. Ilyen körülmények között könnyebb útnak tűnhet „beásni magunkat a lövészárokba”, mégis az új korszakhoz való alkalmazkodás és az összetartás lehet a megoldás.
„Sajnos, a jövőt nem látom előre, de talán szerencsére” – így kezdte előadását Bod Péter Ákos. Az általa idézett források azt mutatják, hogy a világgazdasági trendek a következő években valószínűleg lényegesen nem fognak megváltozni, még a nem várt világpolitikai események hatására sem. Az Amerikai Egyesült Államokban 2% körüli növekedés, Európában pedig a vészjósló hangok ellenére is 1,5%-os növekedés várható. Az Eurozóna exportteljesítménye kedvezően alakul, s emellett a német gazdaság modernizálása is nagy potenciált rejt magában. A legkérdésesebb és legkiszámíthatatlanabb terület Kína, ahol a jelenlegi 8%-os növekedési ütem 6%-ra fog csökkenni, de lehetséges ennél nagyobb ütemezés is.
A hazai helyzetet érintve Bod Péter Ákos hangsúlyozta: érdemes a folyamatokat egy hosszabb időszakra vetítve vizsgálni, majd így levonni belőlük a következtetéseket. E gondolatmenet alapján állapította meg, hogy a magyar export ugyan nőtt, és a fizetési egyenleg is hatalmas többletet mutat, de egy sor problémával nézünk szembe. Magyarország versenyképessége több felmérés szerint romlott, vállalataink termelékenységének a terén nagy lemaradásunk van a visegrádi országokhoz képest is. Ugyancsak gondot jelenthet a jövőben a tartósan fennálló demográfiai fenyegetés, a természetes fogyás is, amely Európára szemszögéből nézve nem túl bíztató. Ennek egyik elvi megoldása a bevándorlás (munkavállalási/letelepedési engedélyek adása) lehetne. Az USA gazdaságának dinamizmusa mögött is ez áll, sőt a lengyelek is elindultak már egy hasonló úton, hiszen félmillió ukránnak adtak ki ilyen engedélyeket csupán a 2015-ös évben – emlékeztetett Bod Péter Ákos.

 

A figyelemre méltó az, hogy az európai jóléti államokban a gazdaság növekedése újraindulása és a szegénység csökkenése ellenére sem jó az emberek közérzete. A társadalom erősen szegregálódik, és tagjai eltérően érzékelik és kezelik a tényeket. A világpolitikai változások hátterében az emberek elégedetlensége állhat, akik úgy gondolják, hogy nem jó irányba halad országuk sorsa. Ennek eredményeképp olyan döntések fognak születni, mint a Brexit, Trump győzelme vagy akár az olasz népszavazás eredménye.
Bod Péter Ákos szerint „néha úgy érezzük, hogy jobb, ha az ember nem látja a jövőjét”, ám sok érdekes kérdés fog eldőlni a következő időszakban, amiért érdemes lesz figyelni és elemezni a világ eseményeit.

Folytatás következik
Az MKSZ a 2017. évi tervek szerint jövőre is folytatja hasonló előadások szervezését, azzal a változtatással, hogy jövőre az EXIM Bankkal kötött együttműködés keretében vidéki nagyvárosokban szerveznek hasonló rendezvényeket.