Lepsényi István, a Nemzetgazdasági Minisztérium gazdaságfejlesztésért és -szabályozásért felelős államtitkára volt a Magyar Külgazdasági Szövetség (MKSZ) legutóbbi, június 7-én tartott Export Klub rendezvényének a vendége. Az Irinyi Tervről tartott előadása után, beszélgetőpartnerével, Forgó Béla volt Alcoa vezérigazgatóval és az aktívnak bizonyult hallgatóság bevonásával számos, a kkv-szektort érintő kérdést jártak körbe, ezen belül a legtöbb szó a foglalkoztatásról, a munkaerőről, a fiatalok hazacsábításáról és az oktatásról esett.

Lepsényi az Irinyi Tervet ismertetve egyebek között emlékeztetett arra, hogy az Európai Uniós cél az ipar erősítése a gazdaságon belül: míg az EU-ban ezt 16-20 százalékban tűzték ki 2020-ra, Magyarországon (ahol már jelenleg is 23,9 százalékos az arány) a 30 százalékot célozzuk meg. Mindenesetre innovatív iparpolitikára van szükség, hangoztatta, s beszélt arról, hogy a világ a 4. ipari forradalom közepén van, a multinacionális vállalatok már ezt is csinálják, a feladat, hogy ez kiterjedjen a kkv-szektorra is. Az ipari fejlődés különböző vetületeit elemezve az államtitkár beszélt a területi egyenlőség, a foglalkoztatás szempontjaitól is, valamint a hét kiemelt szektorról, amelyek a következők: a járműgyártás, (személygépkocsi és beszállítóipar, buszgyártás és vasúti szerelvények gyártása); a védelmi ipar; az élelmiszeripar; az egyedi gépgyártás; az egészséggazdaság; az idegenforgalom és a zöldgazdaság. Munkabizottságok álltak-állnak fel, amelyekbe várják a szakmai ötleteket – közölte.

 

Az előadást követő beszélgetés során a menetrendre vonatkozó kérdésre azt mondta, hogy nyár végére, őszre lesznek kidolgozva a tervek, valamint a pilot projektek.

 

Az Export Klub

A legutóbbi immár a 3. Export Klub rendezvénye volt az MKSZ-nek, amely amiatt indította útjára a kezdeményezést, hogy kötetlen párbeszédre hívja a megadott téma iránt érdeklődőket és a meghívott felelős vendégeket. Az első ilyen – exkluzív környezetben és körülmények között – rendezett klubest meghívott vendége Martonyi János volt külügyminiszter volt. A második Export Klubot a Magyar-Japán Gazdasági Klubbal közösen tartotta az MKSZ Japán estként, ennek vendég-előadója Dr. Szabó László, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkár miniszter-helyettese volt.